Hitvallásunk

„A gyermek pedig növekedett és erősödött, megtelt bölcsességgel, és az Isten kegyelme volt rajta.” Lukács 2:40

Az egészséghét célja az egészséges életmódra nevelés, a gyermekek egészséges életvitelének, testi és lelki fejlődésének segítése színes programokkal ötvözve! A járványhelyzet miatt az egyhetes egészséghét feldolgozását egy kicsit másképp terveztem meg az előző évektől megszokottnál. Többségében a zöldség – gyümölcskóstolás kap főbb szerepet, ha az egészséges táplálkozásra gondolunk, de én most úgy ötleteltem, hogy a tej lesz a kiindulópont.

Hiszen az egészséges táplálkozáshoz fontos, hogy megfelelő mennyiségű fehérjéhez jusson szervezetünk. A tej és a többi tejtermék megismerésével, ezen belül a különféle sajtokon keresztül nagyon értékes tápanyagokhoz jutunk. Más aspektusból próbáltam megismertetni, megszerettetni az egészséges ételeket a gyermekekkel. Változatos – ismeretlen – ízek, ételek megkóstolásával, a korszerűbb táplálkozás megkedveltetése alapján állítottam össze a heti ételkóstolónkat. Programomba beépítettem a téli-teahetet is, mely során minden nap különböző gyógyteákat kóstolhattak meg a gyermekek. Fontosnak tartottam, hogy e témakörben minden terület figyelmet kapjon. Ilyen a mozgás, az egészséges táplálkozás, környezetvédelem, megfelelő higiénia. A hét során a gyerekeknek lehetőségük nyílt arra, hogy konkrét tapasztalatokat szerezzenek az egészségük megőrzéséről, a tisztálkodás fontosságáról, a fogápolásról, az egészséges táplálkozásról, az egészségügyi dolgozók munkájáról és játékos keretek között a szelektív hulladékgyűjtésről.

A hétfői napot Csukás István: Makk Marci verses meséjének meghallgatásával kezdtük, majd projektoron kivetítve megnéztük. Ez jó alappillér volt a téma feldolgozásához.  

Az általam készített Bocinkat játékosan megfejtük, hogy legyen tej az ételek elkészítéséhez.

Amíg „készült” a sajt, csoportbontásban tablót készítettünk, ahol rendezgettük ismereteinket az egészséges és egészségtelen ételekről, italokról. A gyerekek nagyon elmélyültek a témában, így biztosítottam számukra, hogy papírtálcára ragasztva az előre kivágott képek segítségével önállóan elkészítsék saját egészséges ebédjüket.

A szülők által biztosított ínyen sajtokból, magvas kenyérből elkészítettük a sajtfalatkákat, amit olívabogyóval, retekkel és salátalevéllel tálaltunk fel.

A gyerekek öt napon keresztül tornáztak Gömbivel és Ropival. A rendszeres, örömmel végzett mozgással a gyermekeket az egészséges életvitel kialakítására próbáltam szoktatni, és mintát adni a szülőknek is. A zenés torna mindenkit vonzott, örömmel végezték.

Kedden a mozgás volt a középpontban, amiben a dajka nénik is aktívan részt vettek. Végeztünk játékos légző gyakorlatokat /az orvos vizsgál/, Utánzó mozgásokat /az orvos munkába indul/, Sorverseny/mentősök munkában, akadályok kikerülése/, gimnasztikai gyakorlatokat.

Látni, hallani, érezni! Gyerekdalok által ismerkedtek a testrészekkel, érzékszervekkel, azok működésével. Varázsolj arcot a fejre!  Előre kinyomtatott fiú és leányfejre kivágott érzékszerveket ragasztottak.  

A szerdai napra tervezett programmal az volt a célom, hogy felhívjam a gyermekek figyelmét játékos keretek között a szelektív hulladékgyűjtésre. Projektoron kivetítve megnéztük és meghallgattuk a Vidám Manóktól a Kukadalt.

 Tisztítsuk meg a Balatont! – a játékkal gyakoroltuk az eddig szerzett ismereteinket.

A csütörtöki téma feldolgozásában nagyon aktívan vettek részt a gyerekek. Berendezték magán gyógyszertárukat és orvosi rendelőt alakítottunk ki a csoportszobában. Az orvos, a nővér és a patikus szerepjáték közben szárnyalt a fantáziájuk, bárkivé változhattak a játékidő alatt. Az orvosos játék során megbeszéltük a betegségek megelőzését és az orvos gyógyító munkájának jelentőségét.

Kezdődhet a rendelés!

A kisgyermekek orrából az orrváladékot minél hamarabb el kell távolítani, mert a sok betegség a lerakódó váladék miatt alakul ki. Ebből adódóan tollpihe fúvással gyakoroltuk a helyes orrfújás technikáját.

A pénteki napot már nagyon várták a gyerekek. A programjainkba bekapcsolódtak az óvoda védőnői is.  Előadást tartottak a fogápolásról, majd a helyes fogmosás technikáját gyakorolták a Kicsi Gesztenye Klub – Fogmosó dalával. A gyermekek látókörét szolgálta az egészségügyi dolgozókkal végzett közös program. Tudatosodott bennük, hogy „nem kell félni”.

Babafürdetés lesz!" - hangzottak az izgalomtól áthatott hangos mondatok. Persze voltak rutinosabbak és kevésbé, bátrabbak és félszegebbek, de a pancsolás élménye mindig feledhetetlen. Babafürdetés alkalmával megneveztük a testrészeket és azok funkcióit, megbeszéltük a tisztálkodás fontosságát. 

Közös tevékenységeik során alakítottam szemléletmódjukat:„lelkileg is egészségesebbé válva” nyitottabbá váltak saját maguk és mások megismerésére, elfogadására.

Nem kis tervezést igényelt a hét, de mindenképpen sikeresnek tartom, remélem, hogy jó alapot kaptak a gyerekek ahhoz, hogy a tanultak igénnyé váljanak, az egészséges élmények pedig tartósan benne maradjanak a tudatukban. 

Az élmények feldolgozásaként készült gyermekmunkák az óvoda folyosóját díszítik.