Hitvallásunk

„A gyermek pedig növekedett és erősödött, megtelt bölcsességgel, és az Isten kegyelme volt rajta.” Lukács 2:40

Intézményünk, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepére készült a héten. A lelki percek Szent Erzsébet életének feldolgozásával, valamint a gyermekeknek való, Róla szóló legendák megismerésével történtek.  A kisebb gyermekek képeket színeztek Szent Erzsébetről, a kötényébe rózsákat ragasztottak. Minden csoport elkészítette Szent Erzsébet kenyerét, amelyet az óvoda és a bölcsőde közössége megkóstolhatott.

Szent Erzsébet azok közé a szentek közé tartozik, akinek szeretete és hitbéli sugárzása a mai napig is él, fénye minden intézményi dolgozónál világít.

Óvodánk nagycsoportos fiai 2023. November 16-án a kisvárdai Stadion fedett műfüves focipályáján ovis focis tortán vettek részt. A közel egy órás megmérettetés alatt, a környező települések óvodásival játszottak barátságos mérkőzéseket. Ezt követően futóversenyen mérhették össze gyorsaságukat a gyerekek, ahol az egyik Kacsa csoportos kisfiút a második helyezéséért csillogó éremmel díjaztak. Izgatottan várjuk a következő megmérettetést. Hajrá Ajak Ovi!

Szent Mártonra emlékeztünk november 10-én az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvodában és Bölcsődében.

A Márton-napi népi hagyományokat elevenítettük fel, amely egyike azon kedvelt napoknak, amit a gyermekek minden évben nagyon várnak.  Immár hagyománnyá vált az intézményben a Szent Márton nap megünneplése. Nem lenne teljes az ünnep előkészülete az alkotás öröme nélkül.

Nemzeti ünnepünk Október 23. alkalmából az iskola diákjai rövid műsorral emlékeztek meg Kabay Dezső Tibor nemzetőrparancsnok, ajaki származású hősi halottunk emléktáblájánál az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, az e napon történt eseményekről. Leskovics András illusztrálta a hajdani szabadságharc katonáját. A rövid megemlékezés után, Rozinka Mihály igazgató úr, Takács Károlyné intézményegység-vezető, és Rajzinger Nikoletta az Alapszolgáltatási Központ vezetője koszorúval tisztelegtek hősünknek.

Szent II. János Pál pápa, intézményünk védőszentjének székfoglaló évfordulóját ünnepeltük október 20-án, melyen részt vettek a történelmi egyházak képviselői, Ajak város polgármestere valamint a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye képviseletében Németh István atya, püspöki titkár és hitoktatási referens is.  Az általános iskola énekkarával karöltve a drámás gyerekek verssel köszöntötték, Ragány Zsuzsanna igazgató helyettes asszony pedig néhány gondolattal méltatta a Szentatyát. Ezt követően a tisztelet és szeretet jeleként a Szentatya emlékművénél egy- egy szál virágot helyeztek el az óvodás és bölcsődés gyerekek, az iskola tanulói az egyházi elöljárókkal és az intézmény vezetésével együtt.

Október 20-án bábművészek érkeztek intézményünkbe. A gyerekek csillogó szemmel figyelték, a Peti kismanóiról szóló előadást, a bábok kalandjait. A zenés interaktív mesejáték figyelemfelkeltő volt mind az óvodás mind a bölcsődés gyerekek számára.  A bábelőadás rendkívül érdekes és élvezetes volt.  A bábszínház nagyszerű eszköz a gyerekek fantáziavilágának megmozgatására, a képzeletük színesítésére.

A Kacsa nagy csoport, a Katica középső nagy csoport és a Maci középső csoport gyermekei ellátogattak a Kisvárdai színházba október 18-án, ahol megtekintették a jégkirálynő című zenés- táncos mesejátékot a Nektár Színház előadásában. A mese H. C. Andersen művének feldolgozása volt, mely az igaz barátságról, kitartásról, küzdelemről és a feltétel nélküli szeretetről tett tanúbizonyságot.  Az előadást az óvodás gyerekek nagyon élvezték, elkápráztatta őket a csodálatos történet, a színpompás jelmezek és a gyönyörű díszletetek.

A világ Gyalogló (Hó)nap elnevezésű programban, gyalogló túrán a Kacsa nagycsoport, a Katica középső-nagycsoport illetve a Maci középső csoport vett részt óvodánkból, október 16-án a szomszédos faluba Anarcs községbe gyalogoltak óvodásaink. Az úti cél Anarcs bárókertje, a Czóbel-kúria 6 hektáros parkja volt. A gyerekek lelkesen és kitartóan gyalogoltak. Útjuk során egy körbekerített tanya mellett is elhaladtak. A Czóber-kúria parkjának bejáratánál hatalmas fák üdvözölték a túrázókat.  A parkban a gyerekek önfeledten játszottak még kötélhúzó versenyt is rendeztek, amelyet vidám kacagás kísért. Egy keskeny kis fahídon is átmerészkedtek, hogy felkutassák a kúria tulajdonosának, Czóbel Minkának a síremlékét. A séta során összegyűjtött kincsekből csoportonként gyönyörű mandalát készítettek a túrázó gyerekek.