Hitvallásunk

„A gyermek pedig növekedett és erősödött, megtelt bölcsességgel, és az Isten kegyelme volt rajta.” Lukács 2:40

2023.05.25-én Cservenyák Bernadett a Kacsa- csoportban játékos tevékenységekkel és ujjlenyomatozással lezárta az Ovi-Zsaru programot. Ezek után Hottó Viktória segítségével lehetőséget biztosított gyermekeinknek az óvoda udvarán a rendőrautó és ahhoz tartozó eszközök megismerésére, majd pedig kívánság szerint belebújhattak a gyerekek a rendőrmellénybe, rendőrsapkába és kipróbálhatták a gumibotot is. Köszönjük a lehetőséget és a rengeteg élményt!

Az éghajlatváltozás, az intenzív mezőgazdaság, a rovarírtó szerek komoly veszélyt jelentenek a méhekre. Május 20. a méhek világnapja, az ENSZ ezt a napot jelölte ki, hogy a méhek fontosságára felhívja az emberek figyelmét.

A jeles környezetvédelmi napok közül ez a nap is nagyon fontos az emberek számára. Ezt próbáltuk érzékelteti, megfigyeltetni gyermekeinkkel.

A méhek szerepének fontosságát, az ökológiában betöltött helyét beszéltük meg. Tapasztalatot szerezhettek gyerekeink a méz pergetés nem könnyű munkájáról, megkóstoltuk a mézet, és megcsodáltuk ezt a szép hivatást.
Köszönet és hála Ági néninek, aki tartalmassá tette ezt a napot.

Intézményünk védőszentje Szent II. János Pál pápa 1920.05.18-án született Wadowicében.  Az Egyházat imádsággal és gondoskodással vezette, minden megjelenését, közszereplését a derű és a remény hatotta át.

A fiatalok, a gyerekek iránti szeretete végigkísérte egész életét.

„Isten szeret benneteket,
mert Ő maga is fiatal”
- mondta II. János Pál pápa
/Magyarországi látogatása során/

A Pillangó kiscsoport gyermekei, dolgozói ellátogattak a római katolikus plébániához, hogy ott köszöntsék égi édesanyánkat a Boldogságos Szűz Máriát.
Imáikkal, énekeikkel, szeretetükkel vették körbe a Mária szobrot. Az óvónők kérték Mária segítségét óvodásainkra, családjaikra. Odahelyeztek Mária lába elé minden nehézséget, küzdelmet, hiszen Ő mindig és mindenkor közbenjár értünk az Ő egyszülött fiánál, Jézusnál.

„Mennybe fölvett királyné -
                                               Könyörögj érettünk!

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvodában a kis-középső csoport gyermekei intettek búcsút, a nevelési évnek. Sok-sok imával, verssel, énekkel, körjátékkal és hagyományőrző jelenettel tették színessé ünnepi műsorukat.  Szívből Gratulálunk az ügyes gyermekeknek! Köszönet és hála Rutkainé Rubóczki Tünde Tünde óvó néninek, Turikné Paráda Ágnes Ági óvó néninek, Iskiné Orosz Brigitta Brigi néninek az áldozatos munkájukért!

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvodában a kiscsoportos gyermekek intettek búcsút, a nevelési évnek.

A gyerekek az ünnepi műsorukat sok imával, verssel, énekkel, körjátékkal tették színessé.

A szívtelen csiga című mesét is eldramatizálták.

Szívből Gratulálunk az ügyes gyerekeknek!

Köszönet és hála Soós Norbertné Mónika óvó néninek, Virga Andrea Andi óvó néninek, Szoták Andrásné Erzsike néninek és Muhar Lászlóné Manyi néninek az áldozatos munkájukért!

“Nagy napra virradtunk ezen a szép napon, Évzárót tartottunk oly nagy volt az izgalom!”

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvodában a kiscsoportos gyermekek intettek búcsút, a nevelési évnek.

A gyermekek az ünnepi műsorukat sok imával, verssel, énekkel, körjátékkal tették színessé.

Szívből Gratulálunk az ügyes gyerekeknek!

Köszönet és hála Kovács Károlyné Valika óvó néninek, Csomósné Ragány Bernadett Betti óvó néninek, Kovács Ferencné Erzsike néninek és Varga Miklósné Ica néninek az áldozatos munkájukért!

Három óvodás csoport ment a kisvárdai moziba, Bogyó és Babóca történeteit nézték meg a hatalmas mozivásznon.

A Kacsa középső- nagy csoport által A Bogyó és Babóca rajzpályázattal nyert nyeremény mozizást, köszönjük szépen a Kedd Animációs Stúdió Kft. -nek!

A húsvéti ünnep közeledtével az intézményünkben a húsvéti népszokásokat elevenítettük fel.

A gyerekek a hagyományainkhoz híven húsvéti ételeket készítettek. Az óvó nénik és a dajka nénik elkészítették a húsvéti kosarat is, ahogyan húsvétvasárnapján elvisszük a templomba a pászkaszentelésre.

A hagyományainkhoz kötődve tojást is festettek a gyermekek különböző technikákkal és locsoló versikét is tanultak. A Húsvét ünnepére énekekkel és történetekkel hangolódtunk.

Megbeszéltük mi is a Húsvét lényege, mit ünneplünk ezen a napon igazán mi keresztény óvodások? A gyerekekkel megbeszélve döntöttük el, hogy Jézus lesz a központban, Ő rá figyelünk teljes egészében a szokásaink mellett.

Március 30-án a Napocska nagycsoportos gyerekek részt vettek a Szent László Katolikus Óvoda által szervezett versmondó, környezetvédelem és rajzversenyen.

Elismerő oklevelet kaptak a szorgos készülődésükért.

A zsűri döntése alapján a versmondó verseny második helyezettje lett Csorba Hanna.

A környezetvédelemi csapatunk is második helyezett lett: Szeles Lilla, Hajdu Marcell, Frindik Péter és Bodnár Bence.

A rajzversenyen, harmadik helyen Buda Olívia végzett.

Szívből gratulálunk a gyerekeknek!

Egy igazi Kalózkalamajkában vettek részt az apukák a gyerekeikkel közösen a Kacsa csoportban az apás délutánon. Az apukák lelkesek voltak és aktívan részt vettek a programokban, amellyel a gyerekeiknek örök élményt szereztek. Hajót fabrikáltak, kincset kerestek, hajótörést szenvedtek, csatáztak. A nap végén Ági néni ,,sörös-szörppel,, kínálta a fáradt kalózokat kemény munkájukért cserébe.

Keresztutat végeztek az óvodás és a bölcsődés gyermekeinknek az édesanyjuk március 10-én pénteken, ahol együtt éltük át, együtt elmélkedtünk és közösen jártuk végig Jézus keresztútját, szenvedéseit, Gáspár Mátyás atya vezetésével.

Az édesanyák Mária keresztútját végezték, elmélkedték.

Fontos, hogy a nehézségekkel teli napjainkban a szülők és a gyermekek szeretetteljes családot alkossanak.

Március 10-én a Pillangó kiscsoport nyílt napot tartott. A gyerekek izgatottan érkeztek, mert tudták, hogy ezen a napon a szülők is itt maradnak velük az óvodában. A gyerekek és a szülők közösen rongylabdát készítettek. Majd csodálatos, szemet gyönyörködtető alkotások készültek, a barkaág ragasztása során. A szülők és az óvodások közös munkája „művészi alkotások” lettek.

"Volt egyszer egy angyal,

ártatlan, csodaszép.

Felhők közt kispárnán üldögélt,

égi dallamot dúdolt a bűnökért.

Énekelt álmot,

mit az élet valóra váltott.

Álmodott álmot,

hogy legyen mindenki áldott."

Keresztút az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda és Bölcsőde dolgozóival

Keresztutat végeztünk február 24-én pénteken, ahol együtt éltük át, együtt elmélkedtünk és közösen jártuk végig Jézus keresztútját, szenvedéseit, Galsi János atya vezetésével.

A nagyböjt időszakában elcsendesedünk, imádkozunk és végigjárjuk – elmélkedjük Jézus szenvedésének történetét.

Keresztutat jártunk, saját keresztjeinket is vittük és odahelyeztük, Jézus lába elé. Nehéz a kereszt, melyet Jézus vitt értünk, nehéz a saját keresztünk, melyet csak Jézussal vihetünk.

Hamvazószerdán, az idén február 22-én a nagyböjt első napján, az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda és Bölcsőde gyermekei, dolgozói szentmisén vettek részt, majd hamvazkodásban részesültek. A szentmisét Galsi János atya celebrálta, majd az előző évi megszentelt barka hamujával keresztet rajzolt mindannyiunk homlokára, miközben ezt mondta:

“Emlékezzél, ember, hogy porból lettél és porrá leszel!”

A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást.

Hamvazószerda, a Húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt első napja, ez az időszak alkalmat ad a keresztény hívek számára bűnbánatot gyakorolni, kiengesztelődni és böjttel felkészülni húsvét ünnepére, Jézus Krisztus halálára és feltámadására.

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Bölcsődében, a Micimackó és a Törpike csoport gyermekeinek fergeteges farsangi mulatságban volt részük

Önfeledt szórakozással, tánccal, játékkal, jókedvvel telt a farsang napja.

Köszönjük Szépen a szülőknek, az ötletes jelmezeket és a sok-sok finomságot, amellyel varázslatos farsangi asztal készült az ünneplő gyerekeknek, és ezáltal felejthetetlenné tették gyermekeink bölcsődei farsangját!

Köszönet és hála a kisgyermeknevelőknek, a dajka néniknek, hogy igazi farsangi hangulatot varázsoltak a csoportjaikba, és ezáltal megörvendeztették a gyermekeket!

Február 2-án az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda és Bölcsőde gyermekeivel, dolgozóival szentmisén vettünk részt. A szentmisét Galsi János atya celebrálta. Arra emlékeztünk, hogy Szűz Mária, negyven nappal Jézus születése után, bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban.

Minden csoport gyermekei és dolgozói egy megszentelt gyertyát kapott ajándékba, melyet hálásan köszönünk Gáspár Mátyás atyának és a Szent Kamill Leányai Szerzetes Intézmény nővéreinek. A megáldott gyertya a szeretetet jelképezi, Isten országának a szeretetét, Krisztus követését. Emlékeztetve bennünket arra, hogy a gyertyafénye világítson a Jóistenhez vezető úton.

 

Az ajaki római katolikus és a görög katolikus templomba is ellátogattunk, megtekintettük a Betlehemet, az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda és Bölcsőde gyermekeivel, dolgozóival.

A betlehemi kisded előtt közösen imádkoztunk, énekeltünk. A betlehemi jászolban fekvő kisdedet kértük, hogy a szeretete ragyogja be a szívünket, és ez a ragyogás másokra is kisugározzon és a béke jelévé váljon az egész világ számára!

“Kicsiny kis fényemmel.

Világítani fogok.

Kicsiny kis fényemmel.

Világítani fogok.

Kicsiny kis fényemmel.

Világítani fogok.

Áldom őt minden nap és mindenhol.”

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda és Bölcsőde házszentelésére január 9-én került sor.

Gáspár Mátyás plébános atya - intézményünk lelki vezetője és Zuró József parókus atya az újonnan megáldott szenteltvízzel meghintették a csoportszobákat, irodákat és megáldották a csoportokban lévő gyermekeket, dolgozókat.

Szokás szerint a csoportszobák szentelése után az ajtóra fölírták az évszámot és a népi értelmezés szerint a háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár)

kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 23

“Békesség e háznak, és minden lakójának!”

A meghitt, közös karácsonyi ünnepély az intézményünk udvarán, a feldíszített szabadtéri színpadon került megrendezésre.

A Napocska csoport gyermekei Betlehemes játékot adtak elő, valamint karácsonyi népdalokat, ünnepi énekeket, verseket, és csodálatos táncokkal kápráztattak el Bennünket.

Ezzel a közös karácsonyi műsorral lelkiekben is hangolódhattunk a karácsony ünnepére, bensőséges pillanatokat idézve minden ember szívébe. A karácsonyi ünnepség után a kedves vendégeket, forró teával és mézeskaláccsal vendégeltük meg.

Az adventi koszorún a negyedik gyertyát gyújtottuk meg. Az intézményünkben imával, versekkel, énekekkel és az adventi történetekkel fejeztük ki hitünket. Közel már az ünnep. A karácsony a negyedik gyertya lángjával az ajtóban áll és hittel készülünk a Megváltó születésére.

Ajak város közös adventi koszorújának negyedik gyertyagyújtásán is részt vettünk, az óvoda és a bölcsőde dolgozóival, gyermekeivel. Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola római katolikus hittanos gyermekei versekkel és énekekkel tették ünnepélyessé, a gyertyagyújtást.

A karácsonyi készülődés része a mézeskalácssütés, melyet a gyerekek is nagyon élveznek.
Az adventi időszakban többféle módon igyekszünk ráhangolódni az ünnepre. A karácsonyi készülődésben elmaradhatatlan a mézeskalácssütés, melynek illata átjárja az intézményünket.

A gyerekek megismerkedhettek a mézeskalács alapanyagaival, hiszen az óvó nénikkel, a dajka nénikkel és a kisgyermeknevelőkkel közösen állították össze és élvezettel kóstolták a mézet, majd gyúrták, szaggatták a tésztát.

Végül a szép formák még szebb díszítést kaptak, és mehettek is a sütőbe.

Alig várták a végeredményt, hogy ebéd után megkóstolhassák a finom mézeskalácsokat.

„Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog már három gyertyaláng! Múlnak az évek, életünk száll De utunk végén Jézus vár! Ujjong a szívünk, dalra gyúl, Nincs már messze az Úr!”

Az adventi szokásoknak megfelelően meggyújtottuk az adventi koszorúkon a harmadik gyertyát is, amely az örömöt jelképezi, ami megjelenik színében is, hiszen míg a többi gyertya lila, jelezve a készületet, a várakozást, a bűnbocsánatkérést, addig a harmadik gyertya rózsaszín. Az adventi időszak harmadik gyertyagyújtása a karácsony közeledtét jelzi számunkra.

Takács Károlyné, az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde intézményegység-vezetője számára Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter megbízásából Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára  2022. december 7-én Budapesten, a Belügyminisztériumban Szent Kristóf A Gyermekekért Díjat adományozott.

„A Szent Kristóf Díjat olyan személyiségek kaphatják, akik hátrányos helyzetű fiatalok nevelésében, a gyermekvédelem, a gyermek- és ifjúságügy területén emelkednek ki tevékenységükkel”.

Megérkezett a Mikulás, de nem a szokásos módon! A gyermekek az udvaron a Mikulást már izgatottan várták, majd a szirénázó tűzoltókocsiból szállt ki a piros ruhás, nagyszakállú Mikulás. A gyerekek apraja-nagyja versekkel, dalokkal köszöntötték a Mikulást. Az óvó nénik bábelőadással, közös énekekkel kedveskedtek a gyermekeknek. Az óvodások és a bölcsődések nagy izgalommal bontogatták, a sok-sok ajándékot!

Az Egészséghét programját hagyományainkhoz híven a kis-középső csoport is megrendezte.

Az elmúlt héten komplex rendezvénysorozat várta a gyermekeket.

A gyermekekre fókuszálva olyan programsort állítottak össze az óvódapedagógusok, ami róluk, illetve nekik szólt, s az ismeretszerzés mellett élményeket is nyújtott a gyermekeknek.

A szülők az előkészítő munkálatokban vettek részt, többek közt azzal, hogy biztosították a gyümölcsöket, zöldségeket.

Az egészségtudatosság alapjainak elsajátíttatását már óvodás korban célszerű elkezdeni, hiszen ez a korosztály kifejezetten fogékony az ismeretekre. Annak is nagy a jelentősége, hogy a szülői minta mellett az óvodapedagógusok is példát mutassanak a gyerekeknek, hiszen az egészen más módon hat rájuk, még inkább megerősítette bennük az egészséges életmód követésének fontosságát.

Ajak város adventi koszorújának első gyertyagyújtásán az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda Kacsa csoport gyermekei kedveskedtek ünnepi műsorral. Az adventi koszorú első gyertyája a Hitet szimbolizálja.

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde osztályainak és csoportjainak az adventi koszorúit a görögkatolikus és a római katolikus atyák megáldották, majd a közös gyertgyagyújtás után a gyerekek az osztályaikba és a csoportjaikba elhelyezték az adventi koszorúikat.

Hagyományainkhoz híven a nagycsoport is megrendezte az Egészséghét programját.

Kiemelt feladatunk, az egészséges életmódra nevelés, a gyermekek egészséges életvitelének, egészséges ételek fogyasztásának, a testi és lelki fejlődésének segítése, mindezeket színes programokkal ötvözve!

Tartalmas, élményekben bővelkedő hetet tudhatnak maguk mögött.

A programok szervezését, lebonyolítását a szülők aktív bevonásával sikerült színessé és vonzóvá tenni a gyermekek számára.

„Szent Erzsébet a magas mennyből tekints le reánk!”

Intézményünk, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepére készült a héten. A lelki percek Szent Erzsébet életének feldolgozásával, valamint a gyermekeknek való, Róla szóló legendák megismerésével történtek. A kisebb gyermekek képeket színeztek Szent Erzsébetről, a kötényébe rózsákat ragasztottak. Minden csoport elkészítette Szent Erzsébet kenyerét, amelyet az óvoda és a bölcsőde közössége megkóstolhatott.

Szent Erzsébet azok közé a szentek közé tartozik, akinek szeretete és hitbéli sugárzása a mai napig is él, fénye minden intézményi dolgozónál világít. Ezt a világosságot, és ragyogó fényt szerettük volna átsugározni a bölcsődés és az óvodás gyermekeinkre, és nem utolsó sorban a dolgozók is fényesítették a lelküket, hogy közelebb kerülhessenek Szent Erzsébet hitéhez, és a ránk hagyott „hagyatékához”.

Nagy öröm volt az óvodánk számára, hogy a nyíregyházi LEGO Manufacturing Kft. két nagydoboz Duplo Play Box ajándékdobozt adományozott az óvodás gyermekeknek. Legkedvesebb játékeszköze az óvodás korú gyermekeknek, mert sokoldalúan fejleszti a képességüket. A dobozok kibontása után a gyermekek birtokba is vették a játékokat, s örömteli, vidám játékba kezdtek.

Köszönetünket és hálánkat fejezzük ki Kovács Józsefnek /Kovács Panna édesapja-Katica csoport/, akinek a jóvoltából a “LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás Program” keretén belül került, a két nagydoboz LEGO játék az óvodánkba!

A Márton-napi népi hagyományokat elevenítettük fel, amely egyike azon kedvelt napoknak, amit a gyermekek, a szülők egyaránt minden évben nagyon várnak.

Immár hagyománnyá vált az intézményben a Szent Márton nap megünneplése. Hosszú egyhetes előkészület előzte meg ezt az ünnepi napot. Az óvodában és a bölcsődében az előző napokban a gyermekek már ráhangolódtak az ünnepre libás játékokkal, libás alkotásokkal, libás sütemények készítésével, énekekkel, és Szent Márton legendájának megismerésével.

A Napocska nagy csoport és a Kacsa középső nagy csoport gyermekei ellátogattak a Kisvárdai színházba, ahol megtekintették A hattyúk tava zenés- táncos mesejátékot a Nektár Színház előadásában. Ezt követően megismerkedtek a gyerekek a Kisvárdai autóbuszpályaudvarral, megnézték a vasútállomást, a vonatokat, lementek az aluljáróba, és messziről látták a felüljárót is. Sok élménnyel gazdagodva tértek haza.

Köszönet és hála a szülőknek, a gyermekeknek, a termések gyűjtéséért!

Hálás szívvel köszönöm a kollégáimnak a csodálatos dekorációkat, és azt, hogy igazi őszi mesekertet varázsoltak az intézményünkbe!

“Ősz-apóka köpönyege, hej, de tarka-barka.

Úgy látszik, hogy sárga, piros falevélből varrta.

Tarka-barka köpenyének sok a zsebe, ránca,

hull a dió, hull az alma, ha köpenyét rázza.

Szereti is ősz-apókát a sok apró gyerek.

Gyümölcsöt ad a lehullott falevelek helyet.”

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda és Bölcsőde gyermekeivel csatlakoztunk az “Egymillió gyermek imádkozik a világ békéjéért és egységéért” pápai kezdeményezéshez, október 18-án.

A Római Katolikus Egyházközség vándorszobra a Béke Királynője előtt imádkozták el a gyermekek, és az intézményünk dolgozói a rózsafüzért, melyben fohászkodtak, könyörögtek Máriához a világ békéjéért és egységéért.

A Béke Királynője vándorszobor már második hete, az intézményünk “lakója” és védelmezője.

Az Állatok Világnapja alkalmából szervezett projekthéten színes programokkal, tevékenységekkel kedveskedtünk, az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek. A hét legérdekesebb napja a gyerekeknek, amikor a Pap községben található Napfény Alpaka Farmra kirándultak, valamint Ajak városában a Mózes Lovasparkba is ellátogattak.

“Barátainkat, az állatokat, óvjuk, védjük, szeressük,

hogy a Földön együtt boldogan élhessünk!”

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda Napocska nagycsoportos gyermekei táncoltak, énekeltek, verseltek, az Ajaki Római Katolikus Plébánia udvarán a szombati szüreti mulatságon.

Köszönet és Hála, Gubikné Virga Margit és Korbácsné Rozinka Valéria óvodapedagógusoknak a színvonalas műsorért!

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda gyermekeivel csoportonként ünnepeltük meg a népmese napját, Benedek Elek születésnapját.

A könyvtárból Erika nénitől kiselőadást is hallhattunk a népmeséről.

Hálásan köszönjük a szülőknek, hogy a meseolvasással nagy örömet és meglepetést szereztek a gyermekeknek, valamint Fedorné Kovács Erikának a színvonalas előadásért!

Szeptember 22-én az intézményünk is csatlakozott az Autómentes Nap rendezvényéhez azzal, hogy az óvodában és a bölcsődében is megszerveztük az Autómentes Napot, és hagyományként bicikliztünk, sétáltunk a város utcáin. A nap felhívása az volt, hogy a szülők gyalogosan vagy kerékpárral hozzák gyermekeiket az intézménybe.

Az autómentes világnap alkalmából a gyakorlatban is kipróbálták az óvodás és a bölcsődés gyermekek, hogy hogyan kell szabályosan közlekedni gyalogosan, kerékpárral, futóbiciklivel és kismotorral.

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda és Bölcsőde gyermekeivel, dolgozóival a nevelési év kezdetén, ebben az évben a Szent Kereszt Felmagasztalásának az ünnepén, közösen vettünk részt a Veni Sancte Tanévnyitó szentmisén a görögkatolikus templomban. A szentmisében a Szentlélek segítségét kértük, hogy segítsen és irányításon Bennünket, az új nevelési évben!

A szentmisén közösen imádkoztunk a piciny gyermekekkel, és ez csodálatos élmény volt. Különös ereje van annak, amikor sokan együtt énekelünk, imádkozunk, és együtt tapasztaljuk meg a Szentlélek jelenlétét.

A szentmisét Galsi János atya celebrálta. A Szent Kamill Leányai Szerzetes Nővérek tagjai tették a szentmisét ünnepélyessé, a zenei kísérettel. Hálánkat és Köszönetünket fejezzük ki, a lélekfelemelő szentmiséért!

Az óvoda és a bölcsőde nyáron is „nyitva van”, és fogadja a gyermekeket, közben észrevétlenül folynak a fejlesztések az intézményünkben.

Megvalósult fejlesztéseink:

-Klímaberendezéssel bővült 5 csoportszoba

-Televíziót kapott 4 csoportszoba

-Interaktív táblával lett gazdagabb 1 csoportszoba

-A villamos berendezések korszerűsítése, modernizálása is megtörtént.

 

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda Napocska középső-nagycsoportos népviseletes gyermekei táncos, zenés műsort adtak elő a Tájház átadó ünnepségen, június 30-án. A gyermeki mosoly, öröm, amely tükröződött az óvodás gyermekek arcán, táncukon, megörvendeztette a kedves vendégek lelkét és szívét! Az Ajaki Pántlikás Népdalkör régi ajaki dalokkal kápráztatta el, a jelenlévő kedves embereket!

A szentmisét Gáspár Mátyás atya intézményünk lelki vezetője mutatta be, amelyen Zuró József görög katolikus parókus atya és Galsi János atya is szolgált.

A szentmise áldása után az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde dolgozóinak kitüntetésére került sor.

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda és Bölcsőde gyermekeivel és dolgozóival, Te Deum hálaadó szentmisén vettünk részt június 17-én pénteken, melynek keretében elbúcsúztattuk a nagycsoportos óvodásokat is. A szentmisét Galsi János atya celebrálta. Megköszöntük mindent a Jóistennek, és a 2021/2022-es nevelési évet közös hálaadással fejeztük be!

Valamennyien az elmúlt évért mondtunk hálát, illetve a gyermekek további testi és lelki épségéért imádkoztunk. A könyörgések a nyár folyamán eltöltött jóleső pihenésre, felüdülésre, játékra is vonatkoztak, de nem feledkeztünk meg a hittan foglalkozáson tanultakról sem!

A szentmise végén Laura nővért szeretettel köszöntöttük névnapja alkalmából!

A Magyar Falu Program keretében valósult meg az újabb sikeres pályázatunk, melynek összegéből 3 db hintaállvány alá és egy csúzdás mászóka alá az ütéscsillapítást tudtuk megvalósítani, az adott összegből. Fő célunk, a gyerekek szabadtéri játékainak biztonságos megvalósítása.

A folytatásban is színes, játékos programokban volt részük a gyerekeknek. Az ügyességi vetélkedőkben megmutatták a rátermettségüket, a népi játszóudvarban izgalmas és érdekes játékokkal ismerkedtek meg. Megtekintették a különleges állatokat, amelyeket meg is simogattak, majd gyönyörködtek a különleges növényekben is, amelyekről kiállítás készült. Kedvükre ugráltak az ugrálóvárakban is, és szebbnél szebb arcfestések kerültek a gyermekek arcára, aztán válogattak a csillámtetoválások között is. Hűsítésként habpartyval záródott az örömteli gyermekhét programja.

Színes programokban volt részük a gyerekeknek.

A hangulatról Romwalter Éva és a Vidám Manók zenés műsora gondoskodott. Naninski&Figaro akrobatikus, komikus show-műsora nevettette meg az óvodásokat és a bölcsődéseket.

Az óvodás gyerekek néptánc bemutatója igazán fergetegesre sikeredett, ahol megmutatták ügyességüket, majd vidám hangulatban, énekelve lovaskocsival járták végig Ajak város utcáit.

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda Napocska csoport gyermekei, az ajaki hagyományainkat felelevenítve mutatták be a táncos koreográfiájukat.

A gyerekek fergeteges előadása felemelő élményt nyújtott a nézőknek. Méltán lehetünk büszkék az ügyes óvodásainkra! Szívből Gratulálunk a gyerekeknek a fellépésért!

Külön Köszönet és Hála, Gubikné Virga Margit és Korbácsné Rozinka Valéria óvodapedagógusoknak és Szeles Csabáné Judit néninek, a színvonalas műsorért!

Nevelési évünk vidám és várva-várt programja, a gyermekheti programsorozat, melynek egyik napján az óvodai csoportok, valamint a bölcsődei csoportok a szüleikkel együtt, közösen kirándultak. A csoportok különböző kiránduló helyeket választottak maguknak úti célul. Voltak csoportok, akik a Pap községben található Napfény Alpaka Farmot, más csoportok a Nyíregyházi Állatparkot, de volt olyan csoport is, akik a Zempléni-hegységben található Kőkaput választották kirándulási helynek.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében működő Egyházmegyei Hitoktatási Bizottsága meghirdette, az “Én és az Egyház” címmel rajzversenyét, az óvodások és az iskolások számára.
A díjátadó ünnepséget június 9-én tartották a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban.

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda és Bölcsőde díjazottja Kocsis Tímea, a Napocska középső-nagycsoportos gyermeke, aki 3. helyezett lett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője Prof. Dr. Kásler Miklós Miniszter Úr, kiemelkedő óvodapedagógiai munkájáért, illetve a pedagógusképzésben végzett tevékenysége elismeréseként, Brunszvik Teréz-Díjat adományozott Korbácsné Rozinka Valéria óvodapedagógusnak.

A díjat Dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár adta át. A díj ünnepélyes átadására Budapesten, a Pesti Vigadóban került sor május 31-én.

Szívből Gratulálunk a kitüntetéshez, a magas színvonalú szakmai elismeréshez és az áldozatos munkához! Büszkék vagyunk Rád, Valika óvó néni! Isten áldását kérjük életedre, családodra és munkádra!

Május 27-én délután tartottuk a Pillangó nagycsoportos gyermekek évzáró és ballagási ünnepségét.

Elérkezett az idő, amikor a gyerekek elbúcsúztak az óvodától. Örömmel láttuk, ahogy nőttek, fejlődtek, okosodtak, ügyesedtek. Nagy öröm volt látni, ahogyan a gyerekek szivacsként szívták magukba az elsajátított ismereteket. Az óvoda a második otthonukká vált, mostanra már minden zegzugát jól ismerik.

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvodában a kis-középső csoport gyermekei intettek búcsút

május 13-án, a nevelési évnek. Az évzárót a Kultúra Házában tartották meg. Sok-sok imával, verssel, énekkel, körjátékkal és hagyományőrző vásári jelenet dramatizálásával tették színessé ünnepi műsorukat. Zárásként a gyerekek, az édesanyákkal és az édesapákkal közösen táncoltak.

Szívből Gratulálunk az ügyes gyerekeknek!

A húsvéti ünnep közeledtével az intézményünkben a húsvéti népszokásokat elevenítettük fel.

A gyerekek a hagyományainkhoz híven húsvéti ételeket készítettek. Az óvó nénik és a dajka nénik elkészítették a húsvéti kosarat is, ahogyan húsvét vasárnapján elvisszük a templomba a pászkaszentelésre.

Aztán a hagyományainkhoz kötődve tojást is festettünk különböző technikákkal és locsoló versikét is tanultunk. A Húsvét ünnepére énekekkel és történetekkel hangolódtunk.

Megbeszéltük mi is a Húsvét lényege, mit ünneplünk ezen a napon igazán mi keresztény óvodások? A gyerekekkel megbeszélve döntöttük el, hogy Jézus lesz a központban, Ő rá figyelünk teljes egészében a szokásaink mellett.

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvodában a munkaközösség a soron következő feladatát valósította meg a Napocska középső csoportban.

Virágvasárnap a nagyhét kezdete, a bűnbánatot jelentő nagyböjti időszak utolsó vasárnapjáról láthattunk bemutató foglalkozást. A szabad játék után Valika óvó néni a lelki percekben az elcsendesedést, az Istenre való odafigyelést, a virágvasárnapi történést és Jézus éltének megismerését tűzte ki célul.

A gyerekek imádsága, éneke, áhítata, átjárta pici lelküket és értelmüket. Befogadóan hallgatták Jézus virágvasárnapi történetét, amelyet el is dramatizáltak, nagy lelkesedéssel és megértéssel. A gyerekek örömére egy közös, a „Jézus szeret minden kicsi gyereket” című énekkel adtunk hálát, az együtt töltött lelki percekért.

Köszönetünket és hálánkat fejezzük ki az ügyes gyerekeknek és Korbácsné Rozinka Valéria óvó néninek a megvalósításért, valamint Gubikné Virga Margit munkaközösség vezetőnek a tervezésért és megszervezésért.

Jézus keresztútja Isten irántunk való szeretetének a megvallása.”

Nagyböjt kezdetén az óvoda folyosóján elhelyeztük, Jézus keresztútjának képeit. A Pillangó nagycsoportos gyermekei járták végig, a keresztút állomásait.

A keresztúti ájtatosság során a gyerekeknek az óvó néni felolvasta a stációkhoz kapcsolódó elmélkedéseket, amelynek segítségével megismerhették, Jézus Golgotára vezető útját.

A 14 stáció végigjárása segítette az átélést és az azonosulást a szenvedő Jézussal. Az állomások képeinél megállva, a gyerekek áhítattal imádkoztak, néhol csodálkozva nézték, a képen látható fájdalmas Jézust.

A csendes percek alatt minden gyermek fogadalmat tett, egy-egy jó cselekedetre, felajánlásra vagy mások megsegítésére.

A Szent László Katolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola meghirdette, a „Várjuk együtt a húsvétot!” címmel, versmondó és rajzversenyt, a nagycsoportos óvodások számára.

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvodát, a Pillangó nagycsoportos gyermekek képviselték.

A rajzversenyen Székely Benett 2. helyezett lett és Bogacsovics Botond különdíjban részesült, a versenyre felkészítette a gyerekeket Kovács Károlyné óvodapedagógus.

Szívből Gratulálunk Benettnek és Botondnak, akik megmutatták kreativitásukat és kézügyességüket a rajzversenyen! Nagyon ügyesek!

Kiállításként ajaki népviseletbe öltöztetett babák, paraszti bútorok, használati tárgyak őrzik a múlt, Ajak hagyományainak emlékét. A hagyományápolás legváltozatosabb formában van jelen az óvodai életben.

Az intézményünkbe lépve az “ajaki cifra pitvar” kézzel pingált virágai, madarai fogadják a gyermekeket, a szülőket és a hozzánk érkező kedves vendégeket. Az egyedülálló alkotás Bókáné Takács Margit óvodapedagógus irányításával, és az óvoda valamennyi dolgozója közreműködésével született meg.

Feladatunk és célunk, hogy a gyermekek már kicsi kortól kezdve megismerjék, értékeljék, őrizzék őseink hagyományát.