Hitvallásunk

„A gyermek pedig növekedett és erősödött, megtelt bölcsességgel, és az Isten kegyelme volt rajta.” Lukács 2:40
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával 300.000 Ft támogatásban részesült az Ajaki Rozmaring Óvoda és Bölcsőde Gyermekeiért Alapítvány, amelyből egy szakmai napot tartottak.

Máriapócs Nemzeti Kegyhely különös élmény volt gyermekeink számára. A templom udvarán a gyönyörű szép harangjátékot hallgattuk meg, majd a templomban Grunda Dávid atya mesélt a gyerekeknek a könnyező kegyképről és a templomról. Énekeltünk, imádkoztunk közösen, majd megnéztük a kis fatemplomot, melynek különös varázsa volt. A bárka játszótéren önfeledten játszottak, kikapcsolódtak a gyerekek.

A Micimackó csoport gyerekei június 10-én a Nyíregyházi Állatparkba - a Sóstó ZOO-ba látogattak, ahová a szüleik is elkísérték a gyermeküket. Gyönyörű idő volt, így lehetőségük volt arra, hogy bejárják a vadaspark hatalmas területét. Nagyon sok állatot meg tudtak nézni, melyeket ők maguk is megismertek, de sajnos nem jutott idő minden állatra.

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Óvoda nagycsoportos gyermekeivel élménydús kirándulásban volt részünk. Első utunk Sárospatakra a Vártemplomhoz – Szent Erzsébet templom- vezetett, ahol szentmisén vettünk részt, melyet Riz Attila atya celebrált, majd ezt követően megnéztük Magyarország egyik leghíresebb várát, a sárospataki Rákóczi-várat, amely hazánk legértékesebb műemlékei közé tartozik. A látogatás során a külső várfalra is ki lehetett menni, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a Bodrog partjára és a várépületre.

A Kacsa csoport élménydús kiránduláson vett részt a Nyíregyházi Állatparkban.

A 21 vidám kisgyerek életében először ült buszon, így maga az utazás is kalandokkal kezdődött. Megérkezve a vadasparkba boldogan bontogatták ki hátizsákjukat, hogy a szeretettel csomagolt szendvicsüket elfogyaszthassák. Az állatkertben a gyerekek izgatottan várták, mikor pillanthatják meg az első állatot, megfigyelték az állatok viselkedését is.

Június 11-én tartottuk a Maci nagycsoportos gyermekek ballagási ünnepségét

Elérkezett az idő, amikor a gyerekek elbúcsúztak az óvodától. Nagyon hamar eltelt ez a pár év. Örömmel láttuk, ahogy nőttek, okosodtak, ügyesedtek. Nagy öröm volt látni, ahogyan a gyerekek szivacsként szívták magukba a verseket, mondókákat, énekeket. Az óvoda a második otthonukká vált, mostanra már minden zegzugát jól ismerik. Kívánom, hogy sose feledkezzetek el arról, hogy játszani jó, játszani öröm! A ballagó gyerekeknek szép, örömteli iskolás éveket kívánok!

“Én kicsike vagyok,

Nagyot nem mondhatok.

Szüleim kertjében

Most nyílni akarok.”

Évzáró a Kacsa /Kis-II./ csoportban

Az óvoda legkisebb gyermekei, a kiscsoportos gyerekek intettek búcsút a nevelési évnek június 04-én péntek délután. Sok-sok imával, verssel, énekkel, körjátékkal és egy nagyon szép mese dramatizálásával tették színessé ünnepi műsorukat, az ügyes gyerekek.

“Nagy napra virradtunk ezen a szép napon, Évzárót tartottunk oly nagy volt az izgalom!”

Június 03-án délután 16 órakor a Napocska /Kis-I./ csoportos gyerekek intettek búcsút a nevelési évnek. Sok-sok imával, verssel, énekkel, körjátékkal tették színessé ünnepi műsorukat.

Köszönet és hála Gubikné Virga Margit-Manyi óvó néninek, Korbácsné Rozinka Valéria-Valika óvó néninek és Szeles Csabáné-Judit néninek, az áldozatos munkájukért!

“Elszálltak az ovis évek, sokan a végéhez értek. Nagycsoportos gyereksereg ősszel iskolába mehet.”

Évzáróval és ballagással egybekötött ünnepséget tartottunk május 28-án péntek délután a Katica /nagy II./ csoport gyermekeinek, az óvoda udvarán.

 

A ballagó gyerekeknek szép, örömteli iskolás éveket, az óvodában maradó gyerekeknek sok boldog, vidám napokat kívánunk!

 

" MÁJUS, MÁJUS AZ IDŐ CSODASZÉP NÉZD CSAK NÉZD CSAK FENN AZ ÉG CSUPA KÉK..."

Május 27-én a középső csoportos gyerekek intettek búcsút a nevelési évnek. Sok-sok verssel, énekkel, körjátékkal tették színessé a műsorukat.

Köszönet és hála Kocsis Miklósné-Anci óvónéninek, Kovács Károlyné-Valika óvónéninek, Kovács Ferencné-Erzsike néninek, az áldozatos munkájukért! 

101 évvel ezelőtt, 1920. május 18-án született Szent II. János Pál pápa Karol Jozef Wojtyla intézményünk védőszentje.

Az intézményünk udvarán lévő Szent II. János Pál pápa szobránál, az óvodás és a bölcsődés gyermekek csoportonként egy-egy szál virággal fejezték ki tiszteletüket és hálájukat, védőszentünk szobra előtt.

“Emlékezzetek rá, hogy soha nem vagytok egyedül, Krisztus veletek van az úton életetek minden napján. Meghívott és kiválasztott benneteket arra, hogy Isten gyermekeinek szabadságában éljetek. Forduljatok hozzá imádsággal és szeretettel. Kérjétek tőle a bátorságot és az erőt, hogy mindig az Ő szabadságában éljetek. Sétáljatok vele, aki maga az Út, az Igazság és az Élet!”

/Szent II. János Pál pápa/

A madarak és fák napja alkalmából felhívtuk az óvodás és a bölcsődés gyermekeink figyelmét a természet és a környezetünk megismerésére, védelmére. A versek, a mesék és a dalok segítették őket az ismeretszerzésben. A gyermekek nagyon kreatívak voltak a mai napon, gólyafészket és virágzó fákat madarakkal készítettek.

“Üzenem a fáknak és a madaraknak:

– Boldog az én szívem, örülök, hogy vannak!

Mert tudom a sok fa tüdeje a Földnek,

ők a teremtői a tiszta levegőnek...”

/Aranyosi Ervin/

A gyermekek az óvodában és a bölcsődében nagy szeretettel készítették piciny

ajándékaikat az édesanyáknak, nagymamáknak. Szívből jövő köszönetüket, szeretetüket adják át az ajándékkal, a tanult versikékkel, dalokkal.

Az óvoda és a bölcsőde valamennyi dolgozója nevében, az ISTEN áldását kérjük az édesanyákra és a nagymamákra! Óvják, védjék, vigyázzanak az ISTENTŐL kapott ajándékra, legféltettebb kincsükre, a szeretett gyermekükre!

Minden tevékenységben, minden pillanatban a húsvétra hangolódtak….

Nyuszis karkötőt és tojáskoszorút színeztünk, gyönyörködtünk a Manyi óvónéni megálmodta "Mesevilágban". Nyuszit és tojást ragasztottunk, sütit sütöttünk, tojásfát készítettünk, tojást kerestünk az udvaron, hagyományos locsolkodást néztünk a youtube-on és krókusznéző sétán voltunk a jó időben.

Hangolódva a Húsvétra nikecel tojásokat festhettek a gyerekek. A gólyás játékkal a finommotorikát, kézügyességet, szem-kéz koordinációt fejlesztettük. A gyerekek gyurmáztak, papírt téptek, festettek, ragasztottak és kézügyesség fejlesztő játékokat is játszottak mindezt húsvéti témában. A csoport szobában játékos tornagyakorlatokat végeztek. A közeli parkban megcsodáltuk a Húsvéti dekorációt. A képes bibliában Jézus keresztre feszítését és feltámadását lapoztuk fel. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a történetet.

Óvodánkban március 5-én (pénteken), a kialakult járványügyi helyzet miatt nőnap alkalmából a kisfiúk köszöntötték a kislányokat.  Verssel, énekkel, általuk készített ajándékokkal kedveskedtek, a bájos “kishölgyeknek”. Igazi ünnepnap volt ez a csoportokban.

Óvodánk dekorációi és a sok szép, kreatív gyermekmunka is tükrözte, a tavasz első hírnökének tavaszváró hangulatát.

“Tavaszodik, virág nyílik:

hóvirág, ibolya,

Összeszedtem, mit csak leltem,

ebbe a kis csokorba.”

Nagyböjt kezdetén, az óvoda folyosóján elhelyeztük Jézus keresztútjának képeit. Nagyböjt második péntekén, két óvodás csoport, a Napocska(Kis I.) és a Katica (Nagy II.) csoport gyerekei járták végig, a keresztút állomásait. Az óvónénik segítségével megismerhették Jézus Golgotára vezető útját. Az állomások képeinél megállva, a gyerekek áhítattal imádkoztak, néhol csodálkozva nézték a képen látható fájdalmas Jézust. A csendes percek alatt minden gyermek fogadalmat tett egy-egy jócselekedetre, felajánlásra vagy mások megsegítésére.

A kreatív óvónénik, kisgyermeknevelők a tevékenységek sokaságát valósították meg a gyerekekkel. A kicsiktől a nagyokig élménygazdag napokat éltek át az ügyes kezű gyerekek. Az “ezerarcú” foglalkozásokon volt: szövés, üvegfestés, az érzékszervekről való játékos tanulás, sószobai foglalkozás, a nagycsoportos gyerekek művészi alkotásaik önmagukról, bábozás, dalos játék és még egy kicsit részesülhettünk a tél örömeiben az udvaron, valamint a bölcsődéseink tavaszváró hóvirágalkotásaikat is megcsodálhattuk.

HAMVAZÓSZERDA AZ AJAKI TAMÁSI ÁRON KATOLIKUS ÓVODÁBAN ÉS BÖLCSŐDÉBEN

Elérkezett a nagyböjt időszaka, melynek az első napján, hamvazószerdán a keresztény hívek az előző évi megszentelt és elégetett barka hamujából a pap keresztet rajzol a hívek homlokára, miközben ezt mondja: „Emlékezzél, ember, hogy porból lettél és porrá leszel!”

Óvodánkban a farsangi mulatság, a NAPOCSKA/kis I./és a PILLANGÓ /középső/csoportokban folytatódott tovább. A vidám hangulatú mulatságban a gyerekeknek volt jelmezes felvonulás és bemutatkozás verssel-énekkel, tréfás vetélkedők, farsangi játékok kavalkádja tette színessé a fergeteges délelőttöt.

Köszönet az óvónéniknek és a dajka néniknek a varázslatosan szép, játékos délelőttért.

Köszönjük szépen a szülőknek az ötletes jelmezeket, a sok-sok segítséget és finomságokat, amellyel felejthetetlenné tették gyerekeink farsangját.

A farsang a vízkereszttől húshagyókeddig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Óvodás csoportjaink közül a legkisebbek, a Kacsa csoport kezdte meg a farsangi mulatságot. A délelőtt folyamán a gyerekeknek sok örömben, játékban és nagy mulatságban volt részük.

Köszönet az óvónéniknek és a dajka néniknek, a varázslatosan szép, játékos délelőttért.

Köszönjük Szépen a szülőknek, az ötletes jelmezeket és a sok-sok segítséget, amellyel felejthetetlenné tették gyerekeink első óvodai farsangját.

Fergeteges farsangi mulatságot tartottak a bölcsődei Micimackó és a Törpike csoport gyerekei. Önfeledt szórakozással, tánccal, játékokkal, jókedvvel telt a nap.

Köszönet, a kisgyermeknevelőknek és a dajka néniknek, hogy igazi farsangi hangulatot varázsoltak a csoportjaikba, amivel megörvendeztették a gyerekeket!

Köszönet és hála a szülőknek, az ötletes jelmezekért és a sok-sok finomságokért!

A két ünnep szorosan összefonódik, mint a gyerek lelke, a JÓISTENNEL. Gáspár Mátyás atya intézményünk lelki vezetője és Galsi János atya, Balázs-áldásban részesítette bölcsődénk és óvodánk gyermekeit, dolgozóit.

" Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól: az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen."

FARSANG

 

ÓVODA  
CSOPORT IDŐPONT
KACSA/Kis II. cs. 2021.02.03.
PILLANGÓ/Középső cs. 2021.02.10.
NAPOCSKA/Kis I. cs 2021.02.12.
KATICA/Nagy II. cs. 2021.02.12.
MACI/Nagy I. cs. 2021.02.12.
   
BÖLCSŐDE  
TÖRPIKE/Bölcsőde I. cs. 2021.02.05.
MICIMACKÓ/Bölcsőde II. cs. 2021.02.05.

 

A 2019. júniusi vihar az óvoda és bölcsőde udvarát szinte teljesen letarolta. Legnagyobb kárt a fák kidöntése, derékba törése, valamint letörött faágak babaházra, árnyékolókra, játékeszközökre való zuhanása, borulása okozott.

A végeredmény megdőlt árnyékolók, libegő tetőszerkezet, összetört babaházak, játékok. Az udvar első látásra szinte megközelíthetetlen volt. Szétszóródott cserepek, lécdarabok, tetőszerkezeti elemek, valamint földönheverő fatörmelék, faágakkal beborítva. Megkezdődött a kárelhárítás, az önkéntes tűzoltókkal valamint a vállalkozó szülők segítségével. A romeltakarítás után szinte puszta maradt az intézményünk udvara.

KARÁCSONYI ÜNNEP az Ajaki Katolikus Óvodában és a Bölcsődében

“Nem volna más vallás, Nem volna csak ennyi: Imádni az Istent És egymást szeretni... Karácsonyi rege, Ha valóra válna, Igazi Boldogság Szállna a világra...."

Ady Endre szavai igazán ráillettek, az ajaki Óvodások és Bölcsődések karácsonyi készületeire, de ebben az évben kicsit másképp, a rendkívüli helyzet miatt.

“Adventi hírnök, friss fenyő ág.

Lobog már három gyertyaláng.”

Csendült fel a gyerekek éneke, az óvoda és a bölcsőde falai között, miközben meggyújtottuk a 3. gyertyát, az örömgyertyáját az adventi koszorún. Nő a fényesség az adventi koszorún a csoportokban, nő a szeretet a szíveinkben.

“Jézusra várunk! Imánk hozzá száll fel. Sok kicsi kéz, az ég felé néz.”

Végre megérkezett az óvodánkba és a bölcsődénkbe MIKULÁS, de nem a szokásos módon.

A rendkívüli helyzet miatt, a Mikulás bácsi sajnos nem tudott bejönni az intézményünkbe a gyerekekhez, csak az ablakon keresztül kereste fel a csoportokat. A gyerekek megtisztították a csizmáikat és az ablakba kirakták, az óvónénik és a dajka nénik segítségével.

Egy héten át tartott a Márton-napi “libaságok”

Szent Márton az óvodás és bölcsődés gyermekek kedvelt szentje.

A nagyobbak már ismerik Szent Márton legendáját, de a kisebbek is nézegetik már a képét, és egy- egy mondatot tudnak jó cselekedeteiről, és azokról a Mártonnapi szokásokról, amelyek ehhez a neves naphoz köthetőek. Szinte az egész hetet áthatotta ez a készülődés.

SZENT II.JÁNOS PÁL PÁPÁRA EMLÉKEZTÜNK /Megemlékezés másképp!/ 2020.október 22-én

A Szent II. János Pál pápa szobor előtt külön-külön csoportonként emlékeztünk meg egy-egy szál virággal és mécsesekkel a bölcsődés és az óvodás gyerekekkel.

Október 22.-Szent II. János Pál pápa, az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde védőszentjének az ünnepe. Október 22-én a Szent Péter téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét. Homíliájában hangzott el a híres “Ne féljetek!” felszólítás. Püspöki jelmondatát pápaként is megtartotta:”Totus tuus”/“Egészen a tiéd”/.

Az óvodánk és a bölcsődénk gyermekei 2020.10.19-én együtt imádkozta a rózsafüzért. Együtt fohászkodtunk Máriához a járvány elmúlásáért és a békéért.

Évek óta csatlakozunk az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” kezdeményezéshez, melyben a békéért és az egységért imádkozunk. Kértük a Szűzanya közbenjárását, hogy a Jóisten szabadítsa meg a világot ettől a járványtól.

A tanév elején a Szentlelket hívjuk, hogy segítségével lelkesen, töretlen szorgalommal és kitartással végezzük feladatunkat az előttünk álló hónapokban.

2020. augusztus 30-án tanévnyitó Veni Sancte ünnepi szentmisével indította útjára a 2020-2021-es tanévet az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde az ajaki Nagyboldogasszony templom udvarán.

Kérjük az új tanév kezdetén katolikus intézményünk minden gyermekére, dolgozójára Isten áldását.

Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde pedagógusai 2020. augusztus 24-25-én a 2020/2021-es tanévre hangoló lelkigyakorlaton vettünk részt Ajakon, betartva az érvényes járványügyi megelőző szabályokat.

A lelkigyakorlatot katolikus intézményünk lelki vezetője, Gáspár Mátyás atya vezette.

Lelkigyakorlatunk első napján Szent Bertalan apostolra, a második napon Kalazanci Szent Józsefre, az ingyenes népiskola és a piarista rend alapítójára emlékeztünk a szentmisén, melynek homíliájában Mátyás atya kiemelte:a SZERETET – ÖRÖK.