Hitvallásunk

„A gyermek pedig növekedett és erősödött, megtelt bölcsességgel, és az Isten kegyelme volt rajta.” Lukács 2:40

Hagyományápolás

Már a 2002-es évben felvett Rozmaring név is tükrözi az óvodánk legfőbb irányvonalát, a helyi óvodai nevelési programunk címe pedig egyértelműen megfogalmazza számunkra a hagyományőrzés fontosságát.

Az óvodába lépve szemet gyönyörködtető az idelátogatóknak az ajaki pitvar, melyet az óvónők és dajka nénik közösen alkottak mindenki örömére. Ehhez igazodik stílusban az előtér berendezése is.

 A csoportszobákban felfedezhetőek ajaki tárgyak díszítőelemként (pl.: ajaki tányérok), használati tárgyként (pl.: csuprok – ezek a vázák). Ilyen tárgyakat gyakran használunk foglalkozások, játékok kiegészítő kellékeként (szőttes, kosár, kalap).

A gyerekek életében természetes módon, napi szinten van jelen a hagyományápolás az óvónők munkája nyomán. Megismerkednek a szülők közreműködésével, az időszakos munkákkal pl.: szüret, paszulybontás, lekvárfőzés, tengeri törés stb. Kipróbálják télen a szövést, morzsolást. Vizuális tevékenységek során termésekkel díszítik a használati tárgyakat (tányér – korsó) ragasztanak, festenek delinkendő mintát, ajaki tányért, bábot készítenek viseletbe, pingálnak ajaki pitvar mintát papírra, falapokra. Csutkából disznóólat építenek, vesszőből kerítést fonnak, csutka és rongybabát készítenek. Ügyes apukák nádfedeles házat, gémeskutat készítenek, amit játékuk során benépesítenek a gyerekek maguk készítette krumpli, tök, csutka állattal.

Nyílt napokon örömmel veszik a gyerekek, ha a szülők rongybabát, kis ostort, ajaki ruhás babát készítenek nekik, s ezekkel együtt játszhatnak. Szeretik nézni, kipróbálni a kézművesek mesterségét pl.: mézeskalácsot sütni, agyagozni, fát faragni, kosarat fonni. Nyílt napokon megismerhetik a nagyszülők, szülők által készített hagyományos ételeket pl.: puliszka, csírás, kenyérlángos stb. Néhány egyszerű ételt a gyerekek is készítenek az óvónőkkel, dajkákkal (mézeskalács, babájka tészta, csigatészta stb.).

A kézműves mesterségekkel nem csak nyílt napokon ismerkedhetnek. Sétákon a cipészt a szomszédban is megnézhetik, a fafaragást az alkotótáborban. Kirándulásokon pl.: Sóstó falumúzeumban vagy éppen Sárospatakon a fazekasnál láthatják.

Az óvoda hagyományőrző parkjában található kemencét időközben befűtik a dajka nénik, s az óvodai dolgozók vagy nagyszülők kalácsot, pogácsát sütnek benne mindenki örömére.

A kemence melletti közösen ültetett eperfa már nemesített változat, de a termése bizony hagyományos ízű.

Irodalom foglalkozáson szólásokkal, közmondásokkal ismerkednek. Szeretik a népi rigmusokat, csúfolódókat, ismernek sok népmesét, köztük „Az almát szemétért” című ajaki mesét. Ezeket szívesen mesélik, sőt el is játszák. Jó alkalmat adnak a mesék bemutatására a nyílt napok, házi bemutatók, vagy ovifesztivál (a környező települések óvodáinak seregszemléje). Ennek a rendezvénynek az ajaki óvodások hagyományőrző – színvonalas műsoraik alapján mindig kiemelt szereplői. A mesék mellet feldolgozott népszokásokat (pl.: fonó, lakodalom stb.) vagy játékfűzést – zenés néptáncot mutatnak be nagy sikerrel.

Hagyományőrző műsorokkal készülnek a középsősök a farsangra, a nagyok a karácsonyra, középső- nagyok március 15.-ére. Ha felkérést kap az óvoda bármely városi rendezvényre ezt a kincset igyekszünk bemutatni műsorainkban gyönyörű ajaki viseletükben.

Az intézményben működő munkaközösség egyik kiemelt feladata a hagyományőrzés.

Ennek keretében az óvónők is gyakran magukra öltik az ajaki viseletet (farsang, majális).
 Egy - egy műsor erejéig szülőket, testvéreket is bevonunk táncos, dalos, tréfás előadásokba. Időközönként néniket hívunk, akik viseletbe öltözve mesélnek régmúlt időkről (énekelnek, játszanak az óvodásokkal).

Nagyon sikeresek a munkaközösség által kiírt gyerek – szülő pályázatok (p.: termésbábok, karácsonyi díszek). A legsikeresebb az ajaki díszítő mintás ajaki tárgyak pályázata volt.

Szintén a munkaközösség rendez szinte évente 1-1 időszaki kiállítást ajaki tárgyakból az óvoda folyosóján (pl.. szőttesek, babák, falvédők, ruhák stb.). Ezeket külső vendégek is szívesen látogatják.

Hagyományainkhoz tartoznak a templom látogatások, amelyek az egyházi hagyományokhoz, ünnepekhez kötődnek (pl.: Mindenszenteki temető látogatás, Vízkereszt, Balázsolás, Hamvazkodás). A gyerekek szülői beíratásra vallásos nevelésben is részesülhetnek felekezetük szerint, ezáltal is egészséges szellemű, lelkületű gyerekeket kívánunk nevelni.

A felsorolásból még sok- sok apró motívum kimaradt, amelyek a gyermekek mindennapjait színesítik és a múltat köti össze a jelennel. Kérjük a cikk olvasót is, hogy segítsenek ők is  lehetőségeik szerint megőrizni gyermekeink, unokáink számára Ajak különleges hagyatékát. Ne feledjük, hogy gyökereink ezekből az értékekből táplálkoznak. Közösen elérhetjük, hogy az elkövetkező nemzedékek is az ajaki emberre jellemző erős tartással, biztos alapokkal állhassanak az életben.

 

Bókáné Takács Margit

Hagyományápolás a környezet
tevékeny megismerése tükrében
 munkaközösség vezetője